Technické muzeum Brno

Dne 5. 3. 2014 se druhý stupeň vydal do Technického muzea do Brna. Žáci navštívili expozici „Ulička řemesel“ a  „Historická stereovize“. Pohráli si i v technické herně a spoustu věcí si sami vyzkoušeli.

Expozice „Historická stereovize“ – světelná panoráma (stereovize) je prohlížecí přístroj na stereodiapozitivy, který může používat až pětadvacet diváků současně. Využitím optických zákonů vytváří panoráma u diváků dojem trojrozměrnosti sledovaného obrázku. Na přelomu 19. a 20. století byly světelné panorámy oblíbenou atrakcí – předchůdkyní biografů.  Její součástí je rovněž dokumentace k vývoji stereoskopie, včetně vysvětlení jejího principu a využití a pozoruhodných exponátů.

Expozice „Ulička řemesel“ – Uličku tvoří dílny hodináře, knihaře, zámečníka, krejčího, ševce a holiče, v souladu s hlavním záměrem přenést návštěvníka do atmosféry meziválečného Brna ji doplňuje koloniál s pražírnou kávy, zubařská ordinace, hospoda či instalace části pavlačového domu a bytu.

V herně je zastoupena řada pokusů a funkčních modelů z mechaniky pevných těles, plynů a kapalin, akustiky, optiky, elektřiny a magnetizmu. Většina zařízení je postupně obměňována a doplňována novými experimenty. Ke každému pokusu jsou připojeny v písemné formě návody k obsluze a vysvětlení fyzikálního jevu.

 

…a jak to viděly děti…

V technickém muzeu se mi moc líbilo. Ulička řemesel byla hezky zpracovaná. Panorama bylo velmi zajímavé, nejlepší z celého muzea. Herna byla fajn, ale trošku jsem byla zklamaná. Den byl pěkný.

Monika Huberová, 7. ročník

 

V technickém muzeu se mi líbila ulička řemesel, kde byla hospoda a v ní orchestrion, který hrál hostům. Dále  panoráma, kde se nám promítaly obrázky a asi nejvíce se mi líbila herna, kde jsme stříleli z pušky  a  zkoušeli  mnoho pokusů. V technickém muzeu se mi líbilo a chtěl bych tam jet někdy ještě jednou.

Vojtěch Pospíšil, 6. ročník

 

Nejvíce se mi líbilo panoráma, ve kterém se promítalo 50  3D obrázků. Obrázky mohlo sledovat 25 lidí současně.

 David Stadler, 6. ročník

 

V muzeu bylo k vidění hodně věcí. Nejvíce se mi líbila herna a orchestrion v hospodě. V herně zas zrcadla, která byla naproti sobě, a když jsem byl mezi nimi, viděl jsem svůj obraz několikrát. Technické muzeum se mi líbilo a chtěl bych tam jet příští rok znovu.

Ondřej Pospíšil,  6. ročník

 

V technickém muzeu jsem viděla první  3D přístroj (Panoráma), staré vozy, modely letadel a technickou hernu. Nejvíc se mi líbila ulička řemesel, kde byly různé dílničky, ukázky bydlení, jak vypadala hospoda, módní salón, obchod a zubní ordinace.

Markéta Šimšová, 6. ročník

 

V technickém muzeu se mi líbila ulička řemesel a v ní hospoda s orchestrionem.  Také  panoráma, protože tam byly hezké obrázky. Nejvíc se mi ale líbila herna. Technické muzeum bylo super a chtěl bych jet znovu.

Milan Stix, 6. ročník

 

V technickém muzeu se mi líbilo. Nejvíce panoráma. Rád bych tam jel ještě jednou.

Radim Fráňa, 6. ročník

 

Na výletě se mi  líbilo panoráma a byla jsem překvapená , že bylo 112 let staré. Nejvíce se mi líbila herna a hospoda.

Vendula Preisingerová, 6. ročník

 

Muzeum  je bývalá továrna Tesla. Brno bylo dříve rozdělené na vesnice a poté se stalo předměstím. Byly tam prašné cesty, a proto se koncem 30 let vydláždily. Počátky firmy Baťa – pásový průmysl. Na boty dávali kožené podrážky. V hospodě byly dvě pípy,  jedna se narazila hned na sud a druhá byla v kredenci za hostinským, kterou v případě, že nastala v hospodě rvačka, mohl chránit vlastním tělem. A místo muzikantů byl v hospodě orchestrion, který hrál hostům .

Muzeum se mi moc líbilo, ráda  bych tam jela ještě jednou na jiné expozice.

Michaela Košíčková, 6. ročník

 

V  technickém  muzeu se  mi  nejvíce  líbila  herna, kde jsem si vyzkoušel spoustu pokusů.

Nejvíce  se  mi  líbila historická  stereovize . Promítala 3D obrázky a byla 112 let stará.

Dopoledne strávené v muzeu se mi líbilo. Bylo velmi zábavné a poučné.

Nejvíc  nás  bavilo  promítání  3D  fotek  a  v herně  obrázky, na kterých byly optické   klamy.

I když jsem byl v muzeu už mnohokrát, velmi se mi líbily expozice, které jsme navštívili, nejvíc historická stereovize.

žáci 8.ročníku

 

V muzeu v Brně se mi líbilo, i když jsem tam už byl. Zajímavá byla expozice  s 3D obrázky, panoráma.

Patrik Procházka, 9. ročník

Více zde: https://zsvemyslice.webnode.cz/news/technicke-muzeum-brno1/